Cum va influenta decontarea directa obligatorie pretul asigurarilor RCA?

Cum va influenta decontarea directa obligatorie pretul asigurarilor RCA?

Daca in prezent decontarea directa este o clauza facultativa la incheierea politei RCA si mai putin de 2% dintre soferi o solicita, dupa ce va intra in vigoare Ordonanta de urgenta ce prevede obligativitatea acesteia, ea va fi inclusa automat in polita RCA si pretul acesteia va fi integrat. Vezi ce spun specialistii din piata!

Invitat marti in cadrul unei emisiuni la Radio Romania Actualitati, Cristian ROSU, Vicepresedinte responsabil cu Sectorul Asigurari la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), a explicat necesitatea introducerii decontarii directe in mod obligatoriu.

„Masura pe care noi vrem sa o impunem este aceea ca tot circuitul financiar al banilor din momentul achizitiei politei RCA si pana la lichidarea unei daune, la plata integrala a unei despagubiri, sa se inchida si nimeni din acest circuit sa nu ramana in afara lui sau sa aiba pierderi financiare”, a spus Cristian ROSU.

„De foarte multe ori, in ultimul an, prin controalele pe care noi le-am desfasurat in cadrul tuturor societatilor care practica RCA, dar cu predilectie in zona celor 2 societati care domina in acest moment piata, s-au constatat anumite disfunctii si aceste disfunctii au fost generate fie de o subadecvare a rezervelor, fie de o lipsa de lichiditate, fie de o capitalizare neconforma, pe care le-am impus prin diferite masuri ale autoritatii ca aceste elemente sa se regleze”, a adaugat el.

Referitor la cresterile de preturi pe RCA, Vicepresedintele ASF a afirmat ca „tendinta de crestere a preturilor din acest moment nu este de tip alarmant si nu vedem logica si rostul unei cresteri de preturi scapate de sub control prin introducerea decontarii directe. Pentru acele societati care au un portofoliu stabil, bine si corect administrat chiar nu se justifica aceasta crestere de preturi”.

„Este important ca piata sa devina omogena, sa nu mai avem discrepante de la simplu la triplu. Speram ca in cursul primului an de aplicabilitate a acestei masuri, aceste diferente majore sa se aplatizeze. Probabil ca daca lucrurile vor functiona corect, dupa 2 ani sa ajungem la niste echivalente de tip omogem si nu discrepante de acest tip”, a mai spus acesta.

La randul sau, Viorel VASILE, CEO, SAFETY Broker, estimeaza ca decontarea directa va avea un pret de circa 40 de lei pe jumatate de an. In acest moment sunt asiguratori care practica si un cost de peste 200 de lei, poate fi chiar si 50% din valoarea RCA-ului.

„Avand in vedere ca se introduce in mod obligatoriu decontarea directa, vanzand un produs in masa automat pretul se va reduce. „Pana in prezent erau 1-2% dintre clienti care alegeau decontarea directa din cauza pretului mare. Atunci cand voi avea decontarea directa la maxim 10% din costul politei atunci cu siguranta imi permit si voi alege un asigurator care sa performe”, a declarat Viorel VASILE.

El a estimat tariful la 40 de lei pentru ca doua treimi dintre companiile RCA folosesc acest tarif in prezent. „Cu siguranta, in momentul in care se va implementa legea, asiguratorii vor vrea sa vanda. In clipa in care vrei sa vinzi exista competitie si pretul va scadea. In niciun caz tariful nu va creste”.

Prezent in emisiune, Sergiu COSTACHE, Presedintele XPRIMM – Asigurari & Pensii, se asteapta ca pretul clauzei de decontare directa sa fie absorbit de tarifele existente. „Majorarea va fi poate pentru scurt timp, in rest va contua aceeasi politica de precuri ca pana acum. Practic, publicul consumator aproape ca nici nu va simti aceasta crestere. Lucrurile se vor regla din tarifele practicare de catre asiguratori”, a spus acesta. „Mecanismul acesta de reglare ce va fi introdus prin decontarea directa obligatorie cred ca are nevoie de un an de zile ca sa vedem efectele lui, ca sa avem niste detalii statistice”, a adaugat Sergiu COSTACHE.

In opinia lui Alin IACOB, Presedinte, Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare, piata se va regla, nu doar prin decontarea directa obligatorie, dar si prin celelalte masuri pe care ASF le-a initiat. „De exemplu, din 31 martie, cei care doresc sa detina cota de piata la nivelul la care sunt astazi, va trebui sa vina cu sume suplimentare de capital”.

Potrivit Vicepresedintelui ASF, masurile pe care le ia Autoritatea in aceste momente sunt menite sa creeze un joc corect, un echilibru pe piata RCA. „Nu vorbim doar de decontarea directa, de noua norma de lichiditate, vorbim si de reconfigurarea reasigurarilor si asa mai departe. Este un un ansamblu de elemente financiarecare creeaza un cadru in urma caruia fiecare societate, in functie de puterea ei financiara sa-si dimensioneze nevoia de piata si posibilitatea de a opera”.

Totodata, Madalin ROSU, Presedinte, Biroul Asiguratorilor Auto din Romania (BAAR), precizeaza ca, la propunerea de proiect, sa remarca faptul ca este o incercare de a schimba ceva. „Daca privim din perspectiva consumatorului, decontarea directa poate avea elemente pozitive, functionale. Pe de-o parte poate forta asiguratorul sa mearga spre servicii de o calitate mai buna, iar pe de alta parte brokerii vor avea o presiune destul de mare, pentru ca va trebui sa explice consumatorului avantajele, dezavantajele etc. Aceste lucruri fac parte dintr-un proces de maturizare a pietei”.

Ministerul Finantelor a publicat, recent, Proiectul OUG prin care decontarea directa devine obligatorie intre asiguratorii RCA din Romania. Afla care sunt principalele modificari si care va fi procedura pentru plata despagubirilor!

Clauza de decontare directa pe RCA exista si in prezent, dar este optionala pentru asigurati.

In primele noua luni ale anului 2020, asiguratorii RCA, autorizati si supravegheati de ASF, au incheiat un numar de 162.469 de clauze de decontare directa, primele brute subscrise aferente acestora fiind de 16,13 milioane de lei. Astfel, a rezultat o prima medie anualizata de 112 lei.

Sursa: link

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.