Legături

Cum va influenta decontarea directa obligatorie pretul asigurarilor RCA?

Cum va influenta decontarea directa obligatorie pretul asigurarilor RCA?

Daca in prezent decontarea directa este o clauza facultativa la incheierea politei RCA si mai putin de 2% dintre soferi o solicita, dupa ce va intra in vigoare Ordonanta de urgenta ce prevede obligativitatea acesteia, ea va fi inclusa automat in polita RCA si pretul acesteia va fi integrat. Vezi ce spun specialistii din piata!

Invitat marti in cadrul unei emisiuni la Radio Romania Actualitati, Cristian ROSU, Vicepresedinte responsabil cu Sectorul Asigurari la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), a explicat necesitatea introducerii decontarii directe in mod obligatoriu.

„Masura pe care noi vrem sa o impunem este aceea ca tot circuitul financiar al banilor din momentul achizitiei politei RCA si pana la lichidarea unei daune, la plata integrala a unei despagubiri, sa se inchida si nimeni din acest circuit sa nu ramana in afara lui sau sa aiba pierderi financiare”, a spus Cristian ROSU.

„De foarte multe ori, in ultimul an, prin controalele pe care noi le-am desfasurat in cadrul tuturor societatilor care practica RCA, dar cu predilectie in zona celor 2 societati care domina in acest moment piata, s-au constatat anumite disfunctii si aceste disfunctii au fost generate fie de o subadecvare a rezervelor, fie de o lipsa de lichiditate, fie de o capitalizare neconforma, pe care le-am impus prin diferite masuri ale autoritatii ca aceste elemente sa se regleze”, a adaugat el.

Referitor la cresterile de preturi pe RCA, Vicepresedintele ASF a afirmat ca „tendinta de crestere a preturilor din acest moment nu este de tip alarmant si nu vedem logica si rostul unei cresteri de preturi scapate de sub control prin introducerea decontarii directe. Pentru acele societati care au un portofoliu stabil, bine si corect administrat chiar nu se justifica aceasta crestere de preturi”.

„Este important ca piata sa devina omogena, sa nu mai avem discrepante de la simplu la triplu. Speram ca in cursul primului an de aplicabilitate a acestei masuri, aceste diferente majore sa se aplatizeze. Probabil ca daca lucrurile vor functiona corect, dupa 2 ani sa ajungem la niste echivalente de tip omogem si nu discrepante de acest tip”, a mai spus acesta.

La randul sau, Viorel VASILE, CEO, SAFETY Broker, estimeaza ca decontarea directa va avea un pret de circa 40 de lei pe jumatate de an. In acest moment sunt asiguratori care practica si un cost de peste 200 de lei, poate fi chiar si 50% din valoarea RCA-ului.

„Avand in vedere ca se introduce in mod obligatoriu decontarea directa, vanzand un produs in masa automat pretul se va reduce. „Pana in prezent erau 1-2% dintre clienti care alegeau decontarea directa din cauza pretului mare. Atunci cand voi avea decontarea directa la maxim 10% din costul politei atunci cu siguranta imi permit si voi alege un asigurator care sa performe”, a declarat Viorel VASILE.

El a estimat tariful la 40 de lei pentru ca doua treimi dintre companiile RCA folosesc acest tarif in prezent. „Cu siguranta, in momentul in care se va implementa legea, asiguratorii vor vrea sa vanda. In clipa in care vrei sa vinzi exista competitie si pretul va scadea. In niciun caz tariful nu va creste”.

Prezent in emisiune, Sergiu COSTACHE, Presedintele XPRIMM – Asigurari & Pensii, se asteapta ca pretul clauzei de decontare directa sa fie absorbit de tarifele existente. „Majorarea va fi poate pentru scurt timp, in rest va contua aceeasi politica de precuri ca pana acum. Practic, publicul consumator aproape ca nici nu va simti aceasta crestere. Lucrurile se vor regla din tarifele practicare de catre asiguratori”, a spus acesta. „Mecanismul acesta de reglare ce va fi introdus prin decontarea directa obligatorie cred ca are nevoie de un an de zile ca sa vedem efectele lui, ca sa avem niste detalii statistice”, a adaugat Sergiu COSTACHE.

In opinia lui Alin IACOB, Presedinte, Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare, piata se va regla, nu doar prin decontarea directa obligatorie, dar si prin celelalte masuri pe care ASF le-a initiat. „De exemplu, din 31 martie, cei care doresc sa detina cota de piata la nivelul la care sunt astazi, va trebui sa vina cu sume suplimentare de capital”.

Potrivit Vicepresedintelui ASF, masurile pe care le ia Autoritatea in aceste momente sunt menite sa creeze un joc corect, un echilibru pe piata RCA. „Nu vorbim doar de decontarea directa, de noua norma de lichiditate, vorbim si de reconfigurarea reasigurarilor si asa mai departe. Este un un ansamblu de elemente financiarecare creeaza un cadru in urma caruia fiecare societate, in functie de puterea ei financiara sa-si dimensioneze nevoia de piata si posibilitatea de a opera”.

Totodata, Madalin ROSU, Presedinte, Biroul Asiguratorilor Auto din Romania (BAAR), precizeaza ca, la propunerea de proiect, sa remarca faptul ca este o incercare de a schimba ceva. „Daca privim din perspectiva consumatorului, decontarea directa poate avea elemente pozitive, functionale. Pe de-o parte poate forta asiguratorul sa mearga spre servicii de o calitate mai buna, iar pe de alta parte brokerii vor avea o presiune destul de mare, pentru ca va trebui sa explice consumatorului avantajele, dezavantajele etc. Aceste lucruri fac parte dintr-un proces de maturizare a pietei”.

Ministerul Finantelor a publicat, recent, Proiectul OUG prin care decontarea directa devine obligatorie intre asiguratorii RCA din Romania. Afla care sunt principalele modificari si care va fi procedura pentru plata despagubirilor!

Clauza de decontare directa pe RCA exista si in prezent, dar este optionala pentru asigurati.

In primele noua luni ale anului 2020, asiguratorii RCA, autorizati si supravegheati de ASF, au incheiat un numar de 162.469 de clauze de decontare directa, primele brute subscrise aferente acestora fiind de 16,13 milioane de lei. Astfel, a rezultat o prima medie anualizata de 112 lei.

Sursa: link

INTER Broker sarbatoreste 26 de ani de activitate pe piata locala

INTER Broker sarbatoreste 26 de ani de activitate pe piata locala

INTER Broker de Asigurare aniverseaza 26 de ani de activitate pe piata locala si anunta obiective ambitioase de crestere si dezvoltare in 2021, dupa ce anul trecut valoarea primelor intermediate a depasit 400 de milioane de lei.

„Cred cu tarie ca fiecare asistent in brokeraj are bastonul de maresal in ranita. Cu efort si dorinta puternica de a evolua poti sa obti tot ce iti doresti”, a declarat, pentru 1asig.ro, Cerasela CHIRIAC, Owner, INTER Broker.

„Noi in INTER Broker, in urma cu 7 ani, ne-am ales ca misiune: „Transformarea venitului anual in venit lunar!”. In acel moment unii colegi au zambit neincrezatori. Azi multi dintre ei se bucura impreuna cu familiile lor de un venit lunar mai mare decat venitul anual de atunci”, a adaugat ea.

Brokerul a realizat si un video cu o parte dintre membrii echipei, spunand ce inseamna INTER Broker pentru ei. „Sunt recunoscatoare tuturor pentru increderea in visul meu si speranta intr-un viitor prosper impreuna!”, a afirmat Cerasela CHIRIAC.


„Pentru noi este o certitudine faptul ca „mediul in care stai inhiba sau dezvolta talentul pe care il ai” (Andy Szekely), asa ca investim constant pentru a crea un context de crestere pentru echipa. Pe parcursul celor 26 de ani de activitate au fost multe situatii care ne-au incercat: in 2007, includerea cartii verzi in RCA, in 2011 renuntarea la brand-ul ASTOP, in 2015 falimentul ASTRA Asigurari (inca avem de recuperat comisioanele achitate echipei)”, a spus Cerasela CHIRIAC.

Din categoria deciziilor inspirate Cerasela CHIRIAC a amintit: 2007 implicarea in reforma pensiilor private, 2015 lansarea planului de cariera multianual INTER Broker, 2020 modul in care am gestionat emotional si operational primele 3 luni ale pandemiei.

INTER Broker a intermediat, in 2020, un volum de prime de asigurare in valoare de 406 milioane lei, in crestere cu 12% fata 2019. Pe segmentul asigurarilor de sanatate si viata a crescut cu 34%, pe raspunderi civile cu 21%, pe CASCO cu 19%.

In 2021 ne propunem o crestere cu 26% a cifrei de afaceri. Este un obiectiv ambitios pentru ca suntem puternici, inovativi, transparenti si increzatori in forta echipei. Din gama larga de produse de asigurare vom acorda atentie maxima asigurarilor de raspundere civila generala si profesionala. De ce vrem asta? Pentru ca suntem constienti de nevoile clientilor nostri”, a precizat Cerasela CHIRIAC.

In mod inedit, brokerul are o serie de proiecte speciale: sa subscrie pe piata internationala, sa transforme asigurarile de sanatate in ceva simplu si usor de inteles, sa acorde asistenta in caz de dauna si printr-o aplicatie de ultima generatie.

„Daca ar fi sa rezum intr-un singur cuvant cei 26 de ani de prezenta in piata de brokeraj din Romania, acesta ar fi: IMPREUNA. Impreuna am crescut si am sarbatorit, impreuna am fost raul care curge pe langa pietrele care raman in urma. Impreuna suntem profesionistii plini de pasiune care privesc cu incredere spre un viitor in INTEResul tau, clientul nostru”, a afirmat Cerasela CHIRIAC.

Sursa: link